Giethoorn

 

 Prinsenlogo

Giethoorn is ruim 750 jaar geleden ontstaan door de vestiging van waarschijnlijk een groep flagellanten (zelfgeselaars) in het woeste gebied. Giethoorn groeide uit tot naar een dorpje waar de bewoners leefden van de turfwinning, gecombineerd met extensieve veehouderij, riet snijden en visserij.

Giethoorn

Door de turfafgraving ontstond een landschap met stukjes water (de petgaten) en stukjes land (de legakkers). Omdat dit ongecontroleerd gebeurde in een tijd waarin regelmatig overstromingen e.d. plaats vonden, sloegen de legakkers (die dus te smal bleken) weg en ontstonden de meren rond Giethoorn.

Rietland in de Wieden

Het Gieterse meer is het enige natuurlijke meer. Dit is in de ijstijd als gletsjerdal ontstaan. De overige: het Bovenwiede, Zuideindiger Wiede, Molengat, de Beulaker en de Grote en Stille Belter, zijn alle ontstaan door de turfwinning. De Beulaker dankt zijn naam aan het dorpje Beulaecke dat in de 18e eeuw in de golven verdween. Sinds eind 2014 markeert een kunstwerk waar het dorp zich ooit bevond.

Beulaecke

Vanuit Giethoorn werd de turf over het water afgevoerd (veelal via Blokzijl) om als brandstof te dienen. Later werden de waterwegen gebruikt voor het vervoer van vee, hooi, melk en andere agrarische zaken. De “melkbok”, waarmee de melkbussen werden opgehaald voor de melk-fabriek, verdween pas in de 70’er jaren.

Op naar de camping

Ook ander vervoer, zoals bijvoorbeeld van petroleum, de bakker, postbode en dergelijke, ging vroeger per boot langs het voetpad met de vele bruggetjes. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Wel heeft de Gieterse brandweer een moderne blusboot en wordt in een deel van het dorp de vuilnis per boot afgevoerd.

Punterhuwelijk

Giethoorn is, toen de vervening een aflopende zaak werd, overgestapt op het boerenbedrijf. Inmiddels is ook dat weer veranderd. Rond de 60’er jaren was er een aantal ontwikkelingen van grote invloed op de koers van het dorp. Om te beginnen was de mechanisatie in de landbouw bleek voor de Gieterse boeren moeilijk bij te houden. Alles moest immers  over het water. Zo was het moeilijk concurreren. Door meer welvaart, mobiliteit en vrije tijd kwamen steeds meer toeristen naar Giethoorn. Waren het vroeger de echte “kunstenaars” die Giethoorn ontdekten, na de oorlog kwam het grote publiek, mede onder invloed van Bert Haanstra’s film “Fanfare”. Er was ook een groeiend besef van natuurbehoud en Natuurmonumenten begon land te kopen in het gebied “De Wieden”. Inmiddels is deze vereniging vast de grootste landeigenaar in de kop van Overijssel. De boeren hadden dus een alternatief: land verkopen aan Natuurmonumenten en een camping beginnen, boten gaan verhuren, etc.

Fluisterbootje

Inmiddels is Giethoorn een topattractie voor binnen- en buitenlandse toeristen. Het gaat hierbij vooral om dagjesmensen, maar de tendens gaat meer en meer naar verblijfsrecreatie. Door de invoering van elektromotoren voor de vele verhuurboten heeft het dorp meer rust gekregen. Maar Giethoorn heeft veel meer te bieden dan wandelen, rondvaren of bootje huren in het oude dorp.

Giethoorn is de uitvalsbasis naar de meren en natuurgebieden in de kop van Overijssel. Er zijn goede mogelijkheden voor overnachting (hotel, pension, huisje, camping, jachthaven) en voor de inwendige mens (van snackbar tot sterren-restaurant).

Kano's bij avond

Watersporters kunnen zich uitleven op de surfplank, in de kano, op waterski’s enzovoort, en dit alles in een prachtige omgeving. En wat dacht je van de winter: Giethoorn is een prima start voor een schaatstocht! Fietsers kunnen genieten van de actie om hen heen, maar even zo makkelijk van prachtige oases van rust, rietvelden, landelijke omgeving, mooie uitzichten en leuke dorpjes en stadjes. En . . . . . er is altijd wel weer een terrasje te vinden.

Wachten

Vanuit Giethoorn zit je zo op de hei in Havelte, in de bossen bij Steenwijk, in karakteristieke dorpen als Staphorst of pittoreske stadjes als Blokzijl, maar wie wil dat allemaal, als Giethoorn zelf zo mooi is . . . . . ?! En er is ook genoeg te beleven. Denk aan de vele musea en galerieën zoals De Oude Aarde, het Olde Maat ‘Uus, Pottenbakkerij Rhoda en Gloria Maris. Denk ook aan de Gondelvaart elk jaar de laatste zaterdag van augustus en het Drijf in Bluesfestival één of twee weekjes eerder.

Gondelvaart 2012

Wij van Prinsen zijn trots op ons mooie Giethoorn en de prachtige omgeving. vaak ook gaan we zelf ’s avonds nog een eindje fietsen of varen: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Daarom zijn wij dan ook een prima adres om u op weg te helpen bij uw bezoek aan Giethoorn. Graag tot ziens in Giethoorn, graag tot ziens bij Prinsen!